Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Άφιξη Λειψάνων Αγίου Νικολάου.




Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 12.15 μμ. αφίχθει στο λιμάνι του Πειραιά τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του προστάτου Αγίου μας από την Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Άνδρου και θα παραμείνει στο Ναό μας έως 7 Δεκεμβρίου προς ευλογία και ενίσχυση του πιστού λαού του Πειραιά.

























Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

6o Μάθημα (19/11/2011 - 20/11/2011)

Αυτό το Σαββατο ήταν μια έκπληξη για τα παιδιά. Λόγω ότι στο πνευματικό μας κέντρο ο Υδραϊκός Σύνδεσμος Πειραιώς γιόρταζε με μεγάλη λαμπρότητα τον Άγιο τους, Κωνσταντίνο τον Υδραίο, τα παιδιά έκαναν το μάθημα τους πάνω στον Ναό.
Στο προσχολικό τμήμα μιλήσαμε για τα Εισόδια της Θεοτόκου και για το τι σημαίνει για μας η Παναγία. 1) ΤΙΜΗ: να την τιμάμε. 2) ΜΙΜΗΣΗ: να μιμούμεθα τις αρετές της Παναγίας. 3) ΠΡΕΣΒΕΙΑ: η Παναγία πρεσβεύει για όλους.




Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος, ζωγραφίσαμε και κάναμε αφιέρωμα στην Λαογραφία μας. Η Λαογραφία ενδιαφέρεται για εκείνα τα έργα του πολιτισμού που είναι δύσκολο πολλές φορές να γνωρίζουμε το όνομα εκείνου που πρωτοδημιούργησε κάτι π.χ. το δημοτικό τραγούδι για το Γεφύρι της Άρτας.
Η ανωνυμία δεν υπάρχει πάντα γιατί έχουμε και έργα λαϊκής τέχνης που οι τεχνίτες τους  είναι γνωστοί π,χ. διάφορα κεραμικά, κεντήματα και άλλα. 
 



Ένα τέτοιο μικρό ομοίωμα κεντήματος  φτιάξαμε και μεις. ( πατήστε Δημιουργικός κόσμος.  http://prosxolikesdimiourgiesmatinas.blogspot.com/ ).





Στο τμήμα χειροτεχνίας τα παιδιά του Γυμνασίου μάθανε τα βασικά μυστικά από την τεχνική της χαρτοπετσέτας. Έκαναν έναν συνδυασμό χρωμάτων και σχεδίων και φτιάξαμε πάνω σε καμβά έναν υπέροχο πίνακα. (πατήστε Δημιουργικός κόσμος http://prosxolikesdimiourgiesmatinas.blogspot.com/).



Κάνανε το μάθημα της χορωδίας στο παρεκκλήσι του Αγ. Στεφάνου και η κατηχήτρια τους συνεχίζει τις πρόβες πάνω στα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.



Ακολούθησε το μάθημα των παραδοσιακών χορών.




Και βέβαια την Κυριακή πραγματοποιήθηκε το θεατρικό εργαστήρι με τις πρόβες των Χριστουγεννιάτικων θεατρικών μας.

Καλή συνέχεια!!!













Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ

Το Σάββατο το πρωί ο Υδραϊκός Σύνδεσμος Πειραιώς γιόρτασε με μεγάλη λαμπρότητα στο πνευματικό μας κέντρο τον Άγιο τους, Κωνσταντίνο τον Υδραίο.
Στο τέλος της δεξίωσης ο Υδραϊκός Σύνδεσμος πρόσφερε μια υπέροχη πλακέτα, τιμής ένεκεν προς τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς και προς τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Μαρκόπουλο.



Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

·        Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 12μμ. θα αφιχθεί στο λιμάνι του Πειραιά τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του προστάτου Αγίου μας από την Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Άνδρου και θα παραμείνει στο Ναό μας έως 7 Δεκεμβρίου προς ευλογία και ενίσχυση του πιστού λαού του Πειραιά.

·        Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 8:30 θα τελεσθεί στο Ναό μας Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία κατά την διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί η εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Δημητρίου Θεοχαράκη βοηθού υπευθύνου νεότητας του Ναού μας. Η παρουσία των παιδιών αλλά και η δική Σας θα δώσει ιδιαίτερη χαρά σε όλους μας.

·        Κατά την εορτή του Αγίου Νικολάου όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα συμμετέχουν τα παιδία των κατηχητικών μας στην λιτανεία του Αγίου Νικολάου την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 15:00  στο πνευματικό μας κέντρο φορόντας μπλε παντελόνι και άσπρο πουκάμισο τα αγόρια και μπλε φούστα με  άσπρο πουκάμισο τα κορίτσια.

Ευχόμαστε πλουσία την ευλογία του Αγίου στο σπιτικό σας.

ΕΚ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

5o Μάθημα (12/11/2011 - 13/11/2011)

Παρόλο που το κρύο ήταν τσουχτερό, τα παιδιά μας ήταν συνεπέστατα. Ήρθαν με τα παλτό και τα σκουφάκια τους για να μην χάσουν και αυτής της εβδομάδος το μάθημα. Στο προσχολικό μιλήσαμε για τον Καλό Σαμαρείτη και για το πως μπορούμε να κερδίσουμε την αιώνια βασιλεία.



Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος, ζωγραφίσαμε και κάναμε αφιέρωμα για να γνωρίσουμε την γνήσια αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο Καραγκιόζης και το Θέατρο σκιών είναι ένα ακόμα απομεινάρι της γνήσιας λαϊκής τέχνης που δεν πρέπει να ξεχαστεί..


Φτιάξαμε λοιπόν τον δικό μας Καραγκίόζη. Τον κόψαμε, τον ένώσαμε με διπλόκαρφα και τον χρωματίσαμε. ( πατήστε Δημιουργικός κόσμος.  http://prosxolikesdimiourgiesmatinas.blogspot.com/ ).





Στο κατώτερο αρρένων μιλήσανε για την Προσευχή, πως πρέπει να προσευχόμαστε και κάνανε ανάλυση του Πάτερ Ημών.


Στο κατώτερο Θηλέων μιλήσανε για την θεραπεία του Λεπρού και τηνΜνησικακία (δηλ. να θυμάσαι κάτι που σου έχουν κάνει και να κρατάς κακία γι' αυτό).



Τέλος στο Ανώτερο Θηλέων ολοκληρώσανε το κεφάλαιο για το πότε πρέπει να κάνουμε τον σταυρό μας μέσα αλλά και έξω από την Εκκλησία.


Στο τμήμα χειροτεχνίας τα παιδιά του Γυμνασίου ασχοληθήκαν και αυτά με την Λαογραφία μας και φτιάξανε το Καραγκιόζη με μεμβράνη και διαφάνεια (πατήστε Δημιουργικός κόσμος http://prosxolikesdimiourgiesmatinas.blogspot.com/).


Κάνανε το μάθημα της χορωδίας στο παρεκκλήσι του Αγ. Στεφάνου και η κατηχήτρια τους άρχισε να τους ετοιμάζει τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.


Ακολούθησε το μάθημα των παραδοσιακών χορών.



Και βέβαια πραγματοποιήθηκε και το θεατρικό εργαστήρι με τις πρόβες των Χριστουγεννιάτικων θεατρικών μας. 




Καλή συνέχεια!!!