Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

28η Οκτωβρίου 1940



« Ξαφνικά ακούγονται δυνατοί πυροβολισμοί, βόμβες άσπλαχνες να ανατινάζονται δίπλα στις άμοιρες ψυχές των Ελλήνων ανθρώπων ».
Αυτά και άλλα πολλά ζωντάνεψαν στα μάτια μας, στην αίθουσα της βιβλιοθήκης από τον λοχαγό που είχαμε μπροστά μας. Έναν υπέροχο ήρωα που έλαβε μέρος στο έπος της Αλβανίας. Τα λόγια του μας μετέφεραν νοερά στις μέρες εκείνες:
ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου 1940.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

O Άγιος Δημήτριος.


Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280-284 μ.Χ. και πέθανε το 303 ή το 305 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα αν ελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303, διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

O Άγιος Γεράσιμος.

Ο Άγιος Γεράσιμος σύμφωνα με τη παράδοση γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1506. Ο πατέρας του ονομάζονταν Δημήτριος και η μητέρα του Καλή. Ο πατέρας του ανήκε στην βυζαντινή αριστοκρατία, στη μεγάλη οικόγενεια των Νοταράδων. Το βαφτιστικό όνομα του Άγιου Γεράσιμου ήταν Γεώργιος. Ό Άγιος Γεράσιμος μεγάλωσε και μορφώθηκε όπως όλα τα αρχοντόπουλα της εποχής. Στα 20 χρόνια του αποφάσισε να πάει στη Ζάκυνθο που ήταν ένα σημαντικό κέντρο των γραμμάτων της εποχής καθώς παρόλη την Ενετική κατάκτηση υπήρχε εκεί ένας αναγεννησιακός αέρας σε αντίθεση με την υπόλοιπη τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ιεραποστολή στο Ταξί.

Ακολουθεί μία διδακτική ιστορία από τη μοναχή Πορφυρία, την πρώην οδηγό ταξί
Εννέα η ώρα το βράδυ, βρίσκομαι στην πλατεία Παγκρατίου. Ένα παιδί γύρω στα 17 με σταματάει.
–Καλησπέρα, στα Village.
Από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου έχει αρχίσει το απόδειπνο. Το παιδί, που κάθισε δίπλα μου, μου λέει:
– Δεν βγάζεις τον παπά, να βάλεις τραγούδια;
– Γιατί, αγόρι μου, δεν σου αρέσει η ακολουθία;


Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

EΛΛΗΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ 1ος ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΕΚΘΕΣΗΣ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ!



Ένας μαθητής β΄τάξης Γυμνασίου "βάζει τα γυαλιά" σε όλους τους συμμετέχοντες σε παγκόσμιο διαγωνισμό έκθεσης και κερδίζει το 1ο βραβείο!

Έλληνας μαθητής της Β’ Γυμνασίου, από τα Γιαννιτσά ήταν ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού έκθεσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (UPU). Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Γράψτε μια επιστολή σε έναν αθλητή ή μια μορφή του αθλητισμού που θαυμάζετε, για να εξηγήσετε τι σημαίνουν για εσάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Στο διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από ..
1 εκατομμύριο νέοι από 55 χώρες, μέσω των ταχυδρομείων τους και νικητής αναδείχτηκε ο 14χρονος Έλληνας.
«Η σύνθεση είναι πρωτότυπη, πολύ προσωπική και δημιουργική, ενώ αναδεικνύονται έντονα οι Ολυμπιακές αξίες», αναφέρει η διεθνής κριτική επιτροπή επισημαίνοντας τον απλό και δημιουργικό τρόπο γραφής του Μάριου Χατζηδήμου.
Ο νικητής θα βραβευθεί την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, δηλ. στις 9 Οκτωβρίου 2012, στην Ντόχα του Κατάρ, στο πλαίσιο του 25ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΠΤΕ που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 149 χωρών.
Τον Απρίλιο ο 14χρονος είχε αναδειχτεί νικητής στον αντίστοιχο πανελλήνιο διαγωνισμό και η έκθεση διαβιβάστηκε στο διεθνές γραφείο της Π.Τ.Ε μέσω των ΕΛ.ΤΑ, όπου και έγινε η τελική κρίση των εκθέσεων των μαθητών από όλες τις χώρες.
Ακολουθεί η έκθεση του Μάριου Χατζηδήμου:


Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

O Aγ. Ευλάμπιος και η Αγ. Ευλαμπία.



Τα αδέλφια Ευλάμπιος και Ευλαμπία έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (296 μ.Χ.).
Ο διωγμός κατά των χριστιανών ήταν σκληρός και ανελέητος. Γι' αυτό, ο Ευλάμπιος και η αδελφή του Ευλαμπία κρύβονταν μαζί με άλλους χριστιανούς στο βουνό. Εκεί, ζούσαν καλλιεργώντας την προσευχή και τη μελέτη των Ιερών Γραφών.
Κάποια μέρα, ο Ευλάμπιος πήγε στη Νικομήδεια να προμηθευθεί τροφές. Αλλά οι ειδωλολάτρες τον αναγνώρισαν και αμέσως τον συνέλαβαν. Βέβαια, στην ερώτηση του βασιλιά αν πιστεύει στο Χριστό, ομολόγησε φανερά ότι είναι χριστιανός, οπότε τον έβαλαν μέσα σε ειδωλολατρικό ναό για να θυσιάσει με τη βία. Ο Ευλάμπιος, όμως, δια της προσευχής συνέτριψε το είδωλο του θεού Άρη. Και ενώ άρχισαν να τον μαστιγώνουν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, όρμησε η αδελφή του Ευλαμπία, και αφού τον αγκάλιασε, παρακάλεσε το Θεό να την αξιώσει να συμμαρτυρήσει με τον αδελφό της.


πηγή: http://agiosharalabos.blogspot.com/#ixzz28t8Sr8SV

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

O Αγιασμός των Κατηχητικών Σχολείων.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ. ο Αγιασμός των Κατηχητικών μας Σχολείων. Ο π. Αντρέας Καβάσιλας μετά τον Αγιασμό ευχαρίστησε τους γονείς που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους και με λίγα λόγια αναφέρθηκε στο νέο μας πρόγραμμα και στις καινούργιες μας δραστηριότητες. Στην συνέχεια ευχαρίστησε και τους κατηχητές για το έργο που κάνουν και τέλος είπε στα παιδιά τις δύο εκπλήξεις που τους είχε: Η πρώτη ήταν ο ταχυδακτυλουργός που θα τους διασκέδαζε στην συνέχεια με κόλπα και μπαλονοκατασκευές και η δεύτερη που θα τους μοίραζε εισιτήρια για τον αγώνα του Ολυμπιακού που θα πραγματοποιούταν τον ίδιο απόγευμα με συνοδεία κηδεμόνα. Ακολούθησε μπουφές για τα παιδιά και τους γονείς και τέλος έγιναν οι εγγραφές της φετινής χρονιάς.  ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!!! 



Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Έναρξη Κατηχητικών.


Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 π.μ. σας περιμένουμε στον Αγιασμό της έναρξης των κατηχητικών μας σχολείων που θα γίνει στο παρεκκλήσι του Αγ. Στεφάνου.

Σε στιγμές κρίσης , υπάρχει ελπίδα!

  • Κατηχητικά Σχολεία για παιδιά από προνήπιο μέχρι ΣΤ' Δημοτικού.
  • Νεανικές Ενοριακές Συντροφιές γιά παιδιά Γυμνασίου - Λυκείου.
  • Θεατρική Ομάδα.
  • Παιδική και Νεανική χορωδία.
  • Χορευτικά τμήματα για παιδιά  Δημοτικού - γυμνασίου - Λυκείου και γονείς.
  • Αθλητικές δραστηριότητες.
  • Εκδρομές.
  • Διοργάνωση ομαδικών - ατομικών Πρωταθλημάτων.
  • Χειροτεχνίες.
  • Έκδοση περιοδικού.
  • Αίθουσα ψυχαγωγίας και άλλα πολλά.
Έλα και Εσύ, σε περιμένουμε στις Νεανικές Ενοριακές Συντροφιές μας.

Ένωσε την χαρά σου με την δική μας!

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Το συνέδριο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

Φέτος το Συνέδριο Στελεχών Νεότητος της Μητροπόλεώς μας πραγματοποιήθηκε στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, στην Παιανία.
Το συνέδριο ξεκίνησε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ. 
Ακολούθησε πρωινό, και στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος ανέπτυξε το θέμα «Μια νέα ανθρωπολογία της Αγιότητας». 
Ακολούθησε διάλογος όπου τα στελέχη του Νεανικού Έργου, είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα με θέμα την κατήχηση. 
Παρουσιάστηκε, από τον π.Αναστάσιο Λιακόσταυρο, σε Ιερείς και Στελέχη, η σελίδα του Γραφείο Νεότητος και τέλος, ο Σεβασμιότατος παρέδωσε τους διορισμούς των Ιερέων Νεότητος και των Στελεχών που διακονούν.