Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Κατασκευή: Κάρτα για το Φθινόπωρο

Είμαστε στα μέσα του Φθινοπώρου και έτσι θα κάνουμε γι' αυτό ένα μικρό αφιέρωμα. Πάντα λοιπόν τα παιδιά προς το τέλος του μαθήματος και μετά από τον διάλογο μας και την ζωγραφική μας, περιμένουν με ανυπομονησία και την κατασκευή τους. 
Το ποίημα που θα μάθουμε για το φθινόπωρο, το εκτυπώσαμε σε πορτοκαλί χαρτονάκι Α4 και το διακοσμήσμε με κίτρινο χαρτί και με μια φωτογραφία με θέμα τα φύλλα. 
Τέλος στην μια άκρη τοποθετήσαμε διπλό φιόγκο σε πορτοκαλί απόχρωση. 


Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς με θέμα την "Εκκλησιομαχία"

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Πειραιώς η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως μας με ομιλίες που αφορούν την "Εκκλησιομαχία" από πολιτική και θρησκευτική σκοπιά και με ομιλητές τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ελογιμότατο κ. Σπυρίδωνα Τσιτσίγκο και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Μεθόδιο Κρητικό.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Κατασκευή για την 28η Οκτωβρίου

Αυτή την χρονιά για να τιμήσουμε την Εθνική μας γιορτή, θα φτιάξουμε με τα παιδιά στεφανάκια για τους ήρωες μας. 
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι μπλε πλαστικά πιατάκια. μπλε και άσπρη κορδέλα, πράσινο χαρτόνι και εκτυπωμένες σε λευκό χαρτόνι ελληνικές σημαίες.
Κόβουμε τον πάτο του πιάτου και στο επάνω μέρος του κολλάμε την σημαία. Από το κάτω μέρος φτιάχνουμε και κολλάμε φιόγκο με τα εθνικά μας χρώματα και πάνω στο πράσινο χαρτόνι σχηματίζουμε φυλλαράκια και τα κόβουμε. Στην συνέχεια τα κολλάμε και αυτά δεξιά και αριστερά στο πιάτο μας.
Το στεφάνι μας είναι έτοιμο.


Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

«To be Greek»... τι σημαίνει να είσαι Έλληνας

Ένα βίντεο με τον τίτλο «To be Greek» κάνει το γύρο του διαδικτύου και τονώνει το ηθικό των Ελλήνων όπου κι αν βρίσκονται. Απλοί αλλά και πετυχημένοι στον τομέα τους Έλληνες που μετανάστευσαν δίνουν το δικό τους ορισμό για το «τι σημαίνει να είσαι Έλληνας».

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Μάθημα ζωής με ένα 20ευρω!

Ένας καθηγητής κρατούσε ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ και ρώτησε τους μαθητές:
«Ποιός θέλει αυτό το χαρτονόμισμα των 20 ευρώ;» 
Όλοι στην αίθουσα σήκωσαν πάνω το χέρι. 
.Τότε ο καθηγητής το τσαλάκωσε και ξαναρώτησε:
«Υπάρχει κάποιος που θέλει ακόμη αυτό το τσαλακωμένο χαρτονόμισμα;» Όλοι στην αίθουσα σήκωσαν πάλι πάνω το χέρι. 
Έπειτα έριξε το χαρτονόμισμα στο πάτωμα και άρχισε να το κλωτσά και να χοροπηδά πάνω στο 20ευρω με τα παπούτσια του. Το μάζεψε από το πάτωμα τσαλακωμένο, λερωμένο, λασπωμένο. Και τους ξανάκανε την ίδια ερώτηση: 
«Ποιός θέλει αυτό το τσαλακωμένο, λερωμένο, λασπωμένο, χαρτονόμισμα των 20 ευρώ;» Όλοι ξανά στην αίθουσα σήκωσαν πάνω το χέρι. 

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Η Αγια Σοφιά τρομάζει τους Τούρκους

Από την πρώτη στιγμή που η Κωνσταντινούπολη έπεσε στους Οθωμανούς και ο Μωάμεθ ο Φατίχ εισήρθε καβάλα στο άσπρο άλογό του στην Αγία Σοφία, (όπου επί αρκετή ώρα, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, έμεινε ακίνητος να κοιτάζει με έκσταση τον Παντοκράτορα στον τρούλο ενώ η εντυπωσιακή αυτή σκηνή έχει αποθανατιστεί και σε μια τουρκική ιστορική κινηματογραφική ταινία), ο μεγάλος αυτός ναός της Ορθοδοξίας έγινε το επίκεντρο διαφόρων μύθων και θρύλων που κυκλοφορούσαν ανάμεσα στους κατακτητές...προκαλώντας ένα έντονο δέος για το μεγαλούργημα αυτό της Ορθοδοξίας που τώρα το είχαν περικυκλώσει  οι τέσσερις οθωμανικοί μιναρέδες.
Τα τελευταία χρόνια όμως ορισμένα γεγονότα με επίκεντρο την Αγία Σοφία και με αποκορύφωμα την απροσδόκητη εμφάνιση το καλοκαίρι του 2008 του Άγγελου στον Τρούλο, έχουν δημιουργήσει στους Τούρκους ένα έντονο κλίμα καχυποψίας και φόβου για τα μελλούμενα. Παράλληλα επανήλθαν στην επιφάνεια όλοι εκείνοι οι θρύλοι που κατά καιρούς είχαν συγκλονίσει και είχαν προκαλέσει στους μουσουλμάνους μια χαρακτηριστική φοβία για την εκ νέου ανάδυση της ορθόδοξης χριστιανικής ταυτότητας του  ναού και τις κοσμογονικές συνέπειες αυτού του συγκλονιστικού γεγονότος, παρά του ότι λειτουργούσε μέχρι το 1934 σαν μουσουλμανικό τέμενος.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Συγκλονίζει η ιστορία του παιδιού που βγήκε ζωντανό από τον τάφο του

 Στη Συρία και σε όλη τη Μέση Ανατολή μιλάνε γα τον Αχμέντ , το παιδάκι βγήκε ζωντανό από τον τάφο όπου είχε ενταφιασθεί με τη μητέρα του…
 Ο Αχμέντ συνόδευε τη μητέρα του σε ένα φαρμακείο του Χαλεπίου, όταν εξερράγη βόμβα που προκάλεσε το θάνατο πολλών νεκρών και υλικών ζημιών. Μόλις έφτασαν οι πρώτες βοήθειες διαπίστωσαν τον ακαριαίο θάνατο της μάνας και ότι το παιδί είχε επίσης εκπνεύσει δίπλα στη μάνα, μετά από κάποιους σπασμούς.
 Μερικές ώρες αργότερα , θάφτηκαν και οι δυο χωρίς να προηγηθεί νεκροψία, κάτι που είναι σύνηθες στις σημερινές συνθήκες πολέμου. Ενώ λοιπόν τους ενταφίασαν και είχαν τοποθετήσει και την ταφόπλακα, οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει να ανοίξουν τον λάκκο , άκουσαν παιδικό κλάμα.  Άνοιξαν αμέσως τον τάφο και τότε ,ως εκ θαύματος, παρευρισκόμενοι πολίτες και τυχόν συγγενείς, αντίκρυσαν το παιδάκι να κλαίει και να ουρλιάζει με όλη του τη δύναμη!
 Με έντονη τη συγκίνηση, έβγαλαν τον Αχμέντ από τον τάφο και τον οδήγησαν στο πλησιέστερο κέντρο υγείας όπου διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματισθεί σε 50 σημεία του σώματός του από τα θραύσματα της βομβιστικής επίθεσης , ιδιαίτερα στο δεξί του μάτι.

Πηγή: Ορθόδοξη γυναίκα

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ξεκίνημα της νέας Κατηχητικής χρονιάς

Να λοιπόν που πέρασε το καλοκαιράκι και οι διακοπές και ήρθε η ώρα που το πνευματικό μας κέντρο  θα γεμίσει πάλι από παιδικές φατσούλες και χαρούμενες φωνές. Αυτό το Σάββατο λοιπόν ξεκινάμε με όρεξη για μάθηση, δημιουργίες και παιχνίδι.
 Σαν κατασκευή στο προσχολικό τμήμα θα φτιάξουμε μια μικρή εκκλησία με γλωσσοπίεστρα και καλαμάκια για σουβλάκια. Βρήκαμε μια όμορφη εικόνα του Χριστού με τα παιδιά, την εκτυπώσαμε και θα την κόψουμε. Με κόκκινο χαρτί, θα φτιάξουμε και θα κολλήσουμε την σκεπή. 
Το αναμνηστικό μας για την πρώτη μας μέρα στο Κατηχητικό είναι έτοιμο.

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Έγινε ο Αγιασμός για την έναρξη της Νέας Κατηχητικής Χρονιάς

Την Κυριακή τα παιδιά της ενορίας μας μαζί με τους γονείς τους ήρθαν στον ναό μας για να εκκλησιαστούν και στην συνέχεια να παρευρεθούν στον αγιασμό των Νεανικών Ενοριακών Συντροφιών μας. 
Ο Ιερέας Νεότητος π. Ανδρέας Καβάσιλας, αγίασε τα παιδιά, τους γονείς και τα στελέχη του κατηχητικού έργου και στην συνέχεια ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο του ναού μας π. Ανδρέα Μαρκόπουλο και τον π. Πρόδρομο Κολτουκτσόγλου για την βοήθεια τους προς το νεανικό έργο.   
Στην συνέχεια, στο πνευματικό μας κέντρο, έγιναν οι εγγραφές των παιδιών για την νέα κατηχητική χρονιά και τους παρασχέθηκε το σχετικό κέρασμα με την πρόσκληση για την παρουσία τους μαζί με τους φίλους τους για το επόμενο Σάββατο στις 11.00 π. μ. 

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013