Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Η Αμυγδαλιά!!!

Σήμερα τελευταία μέρα του μήνα και αφού ξεκινά ο πρώτος μήνας της Άνοιξης μετά το μάθημα της κατήχησης που είχε σαν θέμα τους Χαιρετισμούς μιλήσαμε για το ποιο όμορφο δέντρο ... την Αμυγδαλιά. Και βέβαια κάναμε και την αντίστοιχη κατασκευή. Φτιάξαμε το κλαδί της, της βάλαμε φύλλα και βέβαια τα όμορφα άνθη της που τα δικά μας ήταν .... βαμμένα ποπ κορν.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Γέροντας Παΐσιος: "Τα παιδιά πρέπει να νηστεύουν;"

Αν το παιδί είναι γερό, έχη υγεία, μπορεί να νηστεύει.
Άλλωστε τώρα υπάρχουν ένα σωρό τροφές νηστίσιμες.
Παλιά τα παιδιά νήστευαν και όλη μέρα έτρεχαν και έπαιζαν, αλλά έτρωγαν πολλές φορές.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Η δική μας Σαρακοστή.....


Μπορούμε τώρα να υποδεχθούμε την Σαρακοστή αφού το παραδοσιακό μας ημερολόγιο είναι έτοιμο. Αυτό το Σάββατο τα παιδιά του προσχολικού τμήματος ετοίμασαν την Κυρά - Σαρακοστή τους και αφού ξαναθυμήθηκαν την ιστορία της την ζωγράφισαν και την διακόσμησαν με λουλούδια και φιογκάκια από δαντέλα. Και του χρόνου παιδιά.....

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

3ο Φεστιβάλ Χορωδιών



3ο Φεστιβάλ Χορωδιών!
Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων των εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς (Πατρών 122-124).
Στο φεστιβάλ συμμετέχει η νεανική μας χορωδια!
Σας περιμένουμε

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Μια όμορφη μέρα....

Μια όμορφη μέρα περάσαμε σήμερα μαζί με τα παιδιά. Ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος και πήγαμε στην Παιανία στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς. Τρέξαμε, παίξαμε και αφήσομε τον εαυτό μας να χαλαρώσει από την καθημερινότητα. Οι φατσούλες των παιδιών ήταν γεμάτες ενθουσιασμό και οι δικές μας οι καρδιές γεμάτες από χαρά γι' αυτές τις λίγες στιγμές που μπορέσαμε να τους προσφέρουμε.
Μια μέρα που άφησε πίσω της υπέροχες αναμνήσεις.....

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Τι είναι το Τριώδιο;

Σήμερα λοιπόν, καθώς λέμε, αρχίζει ή ανοίγει το Τριώδιο. Αλλά τί είναι το Τριώδιο και τί εννοούμε, όταν λέμε ότι αρχίζει το Τριώδιο, και τί είναι η εκκλησιαστική περίοδος του Τριωδίου; Γι’ αυτά τα πράγματα λοιπόν θα μιλήσουμε τώρα.
Πρώτα – πρώτα το Τριώδιο είναι ένα από τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας. Στο βιβλίο αυτό περιέχονται σχεδόν κάθε μέρα ύμνοι, που λέγονται Τριώδια, ύμνοι δηλαδή με τρεις ωδές. Οι ύμνοι αυτοί γενικά λέγονται Κανόνες.
Οι Κανόνες, στην άρτια μορφή τους και αντίθετα προς τα Τριώδια, αποτελούνται από εννέα ωδές. Τί είναι οι ωδές; Είναι ομάδες από τέσσερα ως πέντε ή και περισσότερα τροπάρια, που ψάλλονται όλα με τον ίδιο τρόπο. Ενώ λοιπόν οι Κανόνες είναι ύμνοι με εννέα ωδές, τα Τριώδια είναι μικρότεροι ύμνοι με τρεις μόνο ωδές. Ωδή είναι το ιερό τραγούδι. Από τα Τριώδια λοιπόν αυτά, λέγεται  και το βιβλίο Τριώδιο.