ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
Ομολογία πίστεως (Ματθ. ι΄ 32-33, 37-38, ιθ΄ 27-30) (Εβρ. ια΄ 33-ιβ΄2)
«Πάς όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων»
Μια βδομάδα μετά την Πεντηκοστή η μητέρα μας Εκκλησία ξεδιπλώνει μπροστά μας μια άλλη μεγάλη γιορτή. Τιμούμε συγκεκριμένα τους Άγιους Πάντες, τις μεγάλες εκείνες μορφές που με το ισχυρό παράδειγμά τους και την ακράδαντη πίστη που επέδειξαν τίμησαν και δόξασαν τον Θεό. Άφησαν τον εαυτό τους να καταστεί ευλογημένο δοχείο της θείας χάριτος.
Στη μεγάλη στρατιά των Αγίων Πάντων συγκαταλέγονται όλοι όσοι άνοιξαν χώρο στη ζωή τους για να είναι συνδεδεμένη με το θέλημα του Θεού. Η εορτή των Αγίων Πάντων καθιερώθηκε για να τιμηθούν όλοι οι άγιοι, γνωστοί και άγνωστοι.
Στη χορεία των αγίων είναι και πολλοί των οποίων αγνοούμε τα ονόματα και την ημέρα της μνήμης τους. Δεν αναφέρονται στο εορτολόγιο και γι’ αυτό δεν εορτάζονται όπως οι γνωστοί μας.
Ο κοινός αυτός εορτασμός γίνεται ακόμα για να δοξαστεί το όνομα του Θεού, επειδή εκείνοι αποτελούν τον σπουδαιότερο καρπό των ενεργειών του Αγίου Πνεύματος, το οποίο όπως είδαμε την προηγούμενη Κυριακή, την ημέρα της Πεντηκοστής «επεδήμησεν εν κόσμω».
Αγάπησαν τον Θεό
Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αγιασμένων αυτών μορφών που λάμπρυναν με τη ζωή τους το οικοδόμημα της Εκκλησίας, είναι η ολοκληρωτική αγάπη τους αλλά και το δόσιμο του εαυτού τους στον Θεό.
Εφάρμοσαν στην πράξη την πρώτη εντολή που έδωσε ο Θεός στον Μωϋσή: «Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της διανοίας σου και εξ όλης της ισχύος σου». Είναι γεγονός ότι οι άγιοι αγάπησαν έμπρακτα το Θεό περισσότερο ακόμα και από τον ίδιο τον εαυτό τους.
Αυτό, άλλωστε, μαρτυρούν τα βασανιστήρια που υπέμειναν μέχρι θανάτου, αλλά και η περιφρόνηση που επέδειξαν απέναντι στα υλικά αγαθά, όταν αυτά αυτονομούνται και αναγάγονται σε υπέρτατη αξία. Απέδειξαν με τη ζωή τους ότι η αγάπη προς τον Θεό είναι ισχυρότερη από κάθε άλλη αγάπη και δεν επιδέχεται κανένα συμβιβασμό και καμιά έκπτωση.
Άλλωστε, αυτό τονίζει και ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος όταν μας λέει ότι η απόλαυση του Θεού είναι ακόρεστη. Σ΄ αυτήν ακριβώς την αγάπη οφείλεται και η δημιουργία του νέφους των μαρτύρων και του αμέτρητου πλήθους εκείνων που προτίμησαν αντί των μεγαλείων του κόσμου την ουράνια πορεία που εκτοξεύει στα ύψη της θείας παρουσίας.
Ομολογία Πίστεως
Οι στρατιές των αγίων που κοσμούν διά μέσου των αιώνων το οικοδόμημα της Εκκλησίας, έδωσαν και ισχυρή ομολογία πίστεως στη ζωή τους. Η ομολογία αυτή δεν είναι βέβαια εύκολη υπόθεση, αφού προϋποθέτει το ξερίζωμα του εγωϊσμού και την πρόσκτηση της ταπείνωσης. Χρειάζεται αγώνα και πνευματική ζωή γιατί συνιστά τη μεγαλύτερη υπέρβαση αλλά και μεγάλη πρόκληση.
Πόση σημασία έχει η ομολογία πίστεως στη ζωή μας, τονίζει και ο ίδιος ο Κύριος όταν διακηρύσσει: «Πας όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς». Ο Κύριος όταν καθίσει επί θρόνου δόξης Του θα ομολογήσει ως φίλους του άξιους να εισέλθουν στην Βασιλεία του Πατέρα Του, όλους εκείνους οι οποίοι στην παρούσα ζωή έδωσαν ομολογία πίστεως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Αυτό έπραξαν οι άγιοι Πάντες, αλλά και ειδικότερα ο προφήτης Ελισσαίος και ο Μεθόδιος Κωνσταντινουπόλεως ο Ομολογητής, των οποίων τη μνήμη τιμά σήμερα η Εκκλησία.
Αγαπητοί αδελφοί, οι καιροί σήμερα με όλες τις προκλήσεις που ξεδιπλώνουν καθημερινά μπροστά μας, προσφέρονται ως πρόκληση να δώσουμε κι εμείς ομολογία πίστεως για την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στον κόσμο.
Αυτό μπορούμε να το κάνουμε όταν συμμετέχουμε στην μυστηριακή ζωή της και βιώνουμε τα θεία διδάγματά, της, όπως αυτά απορρέουν μέσα από την αλήθεια του Ευαγγελίου.
Ανοικτή η πρόσκληση να ακολουθήσουμε την θεάρεστη αυτή πορεία που εκβάλλει στις πιο ευλογημένες κορυφογραμμές. Ας το τολμήσουμε.
Χριστάκης Ευσταθίου, Θεολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου