Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Διδάξτε στο παιδί σας την έννοια της φιλανθρωπίας

Τι πρέπει να κάνετε!
Όλα τα παιδιά γεννιούνται με μια έμφυτη αίσθηση φιλανθρωπίας και συμπόνιας και σίγουρα αυτό δε γίνεται εύκολα αντιληπτό όταν βλέπουμε το παιδί να φωνάζει διεκδικώντας τα παιχνίδια του, τα οποία δε θέλει να μοιραστεί με άλλο παιδάκι. Παρόλα αυτά, παρατηρήστε καλύτερα τη συμπεριφορά του παιδιού σας και θα καταλάβετε ότι κατά βάθος έχει τη διάθεση να μοιραστεί τα αγαθά του. Εάν καταφέρετε να του διδάξετε πόσο σημαντική πράξη είναι η προσφορά και η φιλανθρωπία, θα του έχετε προσφέρει το πιο σπουδαίο μάθημα ζωής. 
"Τα παιδιά από τη φύση τους ψάχνουν τρόπους να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν τους άλλους", αναφέρει η Ντέμπορα Σπέιντ, ιδρύτρια των Kids Care Clubs, ενός οργανισμού που παρέχει πληροφορίες για προγράμματα κοινωνικής προσφοράς νέων. "Όπως δίνουμε στο παιδί μας ευκαιρίες να χρησιμοποιήσει τα πόδια του όταν μαθαίνει να περπατάει, έτσι θα πρέπει να του δώσουμε ευκαιρίες να εξασκήσει και τους μυς της φιλανθρωπίας του, που πρέπει να ξεκινήσουν να γυμνάζονται νωρίς για να αρχίσουν να προσφέρουν".
Τα οφέλη της ενθάρρυνσης των παιδιών στην προσφορά και τη φιλανθρωπία είναι τεράστια, καθώς εκτός από την πραγματική βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν, η ίδια η πράξη του μοιράσματος δίνει στο παιδί μια πανίσχυρη ώθηση στην αυτοπεποίθηση, καθώς το ίδιο συνειδητοποιεί επί του πρακτέου ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής ενός ανθρώπου. "Όσο γλυκανάλατο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο, όταν βοηθάς ένα παιδί να βοηθήσει άλλους ανθρώπους, συντελείς στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου", λέει η Πατρίσια Σιφ Εστες, συγγραφέας του βιβλίου "Kids, Money & Values". Να μερικοί καλοί τρόποι για να παροτρύνετε το παιδί σας να βοηθήσει τους συνανθρώπους του:
Αναλάβετε δράση
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι φιλανθρωπία σημαίνει να δίνεις χρήματα. Εύκολα βγάζει κάποιος να δώσει έστω και λίγα χρήματα σε έναν σκοπό, αφήνει λίγα κέρματα στο φιλόπτωχο ταμείο της εκκλησίας, συμμετέχει σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις αγοράζοντας λαχνούς, ωστόσο, τα μικρότερα παιδιά δε μπορούν να συλλάβουν την αφηρημένη έννοια του να δίνει κανείς λεφτά για έναν καλό σκοπό. "Είναι δύσκολο για τα παιδιά να καταλάβουν ότι τα χρήματα αγοράζουν ψωμί, με το οποίο θα μπορούσαν να τραφούν άστεγοι άνθρωποι", λέει η Σπέιντ και συνεχίζει "πολλά παιδιά δε μπορούν να πάνε τη διαδικασία τόσα βήματα μπροστά στο μυαλό τους".
Η Σπέιντ ενθαρρύνει τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να εμπλέκονται προσωπικά με τη φιλανθρωπική δράση, καθώς ακόμα και ένα πολύ μικρό παιδάκι μπορεί να βοηθήσει να γεμίσουν μερικά κουτιά με φαγητό ή να μοιράσει κάλτσες σε ένα άσυλο αστέγων. Επίσης, όταν επιλέγετε φιλανθρωπική δραστηριότητα, αφήστε το παιδί σας να έχει τον πρώτο λόγο, γιατί όσο πιο πολύ το ενδιαφέρει το θέμα και είναι κάτι που του αρέσει, τόσο πιο ενεργά θα ασχοληθεί και τόσο περισσότερα πράγματα θα μάθει από αυτήν την εμπειρία. Εάν, για παράδειγμα, το παιδί σας εκφράσει την ανησυχία ότι τα φτωχά παιδάκια δεν έχουν αρκετά παιχνίδια, ρωτήστε το αν θέλει να βοηθήσει αυτά τα παιδάκια, συλλέγοντας παιχνίδια και προσφέροντας ορισμένα δικά του.
Διδάξτε τους να συγκεντρώνουν χρήματα για φιλανθρωπίες
Είναι σημαντικό να δίνετε χαρτζιλίκι στο παιδί, όχι μόνο για να το βοηθήσετε να μάθει να διαχειρίζεται τα χρήματα, όσο λίγα κι αν είναι, αλλά και για του δείξετε στην πράξη τη φιλανθρωπία. Η Πέγκυ Χάουζερ, συγγραφέας του βιβλίου "How to Teach Children About Money" υποστηρίζει ότι ως προς το χαρτζιλίκι θα πρέπει να εφαρμόζετε το εξής σύστημα: "χωρίστε το εβδομαδιαίο ποσό σε τρία μέρη, στα έξοδα, τα έσοδα και την προσφορά. Εξηγήστε στο παιδί ότι το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στην προσφορά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δώρα για κάποιον που έχει ανάγκη και εκφράστε του τη σκέψη ότι η οικογένειά σας θεωρεί σημαντικό να μοιράζεται την καλή της τύχη με άλλους ανθρώπους που είναι λιγότερο τυχεροί".
Το ακριβές ποσό της προσφοράς δεν έχει σημασία, αυτό που μετράει είναι να ενσωματωθεί στο χαρτζιλίκι του παιδιού και να του γίνει συνήθεια. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι τι ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει με τα χρήματα που μαζεύει. Αποφύγετε να δίνετε αυτούσιο το ποσό κάπου και προτιμήστε να του εξηγείτε ότι είναι καλύτερο να αγοράσει ένα δώρο ή κάτι χρηστικό για έναν άνθρωπο που το έχει ανάγκη κι όταν το αγοράσετε, πηγαίνετε με το παιδί για να το προσφέρει.
Αδράξτε την ευκαιρία
Δεν είναι ανάγκη να ορίσετε κάποια συγκεκριμένη στιγμή για να μιλήσετε στο παιδί σας για τη σημασία και τη χαρά της προσφοράς, καθώς ευκαιρίες παρουσιάζονται συνεχώς, ειδικά στην εποχή μας. Δυστυχώς, είναι πολύ συχνό και λυπηρό φαινόμενο να συναντάμε έναν άστεγο όταν περπατάμε ή να ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που πεινάνε και ζητιανεύουν ένα κομμάτι ψωμί στο δρόμο. Οποτεδήποτε βρεθείτε με το παιδί σας σε μια τέτοια κατάσταση, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να του μιλήσετε και να ανοίξετε την κουβέντα περί προσφοράς και φιλανθρωπίας. Επιπλέον, η επίσκεψη σε έναν ηλικιωμένο συγγενή μπορεί να είναι καλή αφορμή για να του εξηγήσετε ότι πρέπει να έχει σεβασμό αλλά και αγάπη για τους μεγάλους ανθρώπους, προτείνοντας του, αν θέλει, να περνάει λίγες ώρες με ηλικιωμένους δίνοντας τους χαρά. "Η ιδέα δεν είναι απλώς να ευαισθητοποιήσετε το παιδί σας για τον πόνο και τη δυστυχία που υπάρχει στον κόσμο, αλλά να του δώσετε να καταλάβει ότι, αν δραστηριοποιηθεί, έχει τη δύναμη να πλάσει, μαζί με τους άλλους, έναν καλύτερο κόσμο", αναφέρει η Σπέιντ.
Κάντε πράξη αυτά που του διδάσκετε
Όπως συμβαίνει με τα πάντα στη ζωή, τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσω παραδείγματος. Δε χρειάζεται να είσαστε μεγαλόστομοι για τη φιλανθρωπική σας δράση αλλά ούτε και να κρύβετε τις καθημερινές πράξεις καλοσύνης που ενδεχομένως κάνετε. Εάν πάτε φαγητό σε έναν φίλο που μόλις βγήκε από το νοσοκομείο και αναρρώνει, πείτε το, εάν συμμετέχετε σε διάφορες προσπάθειες της εκκλησίας ή ενός ιδρύματος για την ελάφρυνση των συνανθρώπων μας, συζητήστε το με το παιδί σας κι αν απλώς δίνετε χρήματα σε έναν οργανισμό γιατί πιστεύετε στη δράση του, εξηγήστε στο παιδί σας γιατί αυτό είναι σημαντικό για εσάς.
Μιλώντας για όλα αυτά με το παιδί σας, όχι απλώς του δείχνετε στην πράξη όλα αυτά που του λέτε θεωρητικά, αλλά μοιράζεστε μαζί του τις αρχές και τις αξίες της οικογένειάς σας, που μπορεί να περιλαμβάνουν την προστασία του περιβάλλοντος, την υποστήριξη των τεχνών, τη συμπαράσταση στους ηλικιωμένους, την αρωγή για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο και πολλά άλλα. Παρόλο που ορισμένοι γονείς ανησυχούν ότι μπορεί να εκθέσουν τα παιδιά τους σε επώδυνες εμπειρίες που μπορεί να τα στοιχειώσουν και να τα στιγματίσουν, γιατί δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να βλέπει ανθρώπους να υποφέρουν, η Χάουζερ θεωρεί ότι η χαρά που βρίσκει ο άνθρωπος στην προσφορά είναι μακράν μεγαλύτερη από οποιαδήποτε στεναχώρια που μπορεί κανείς να νιώσει. Τα παιδιά έτσι κι αλλιώς μπορούν να χειριστούν πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που νομίζουμε.
Πηγή:Το χαμομηλάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: