Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

14o Μάθημα (02/03/2012 - 03/03/2012)

Στο σημερινό μάθημα τα παιδιά του προσχολικού τμήματος μιλήσανε για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μάθανε τι γίνεται σε όλη αυτή την περίοδο, για τους χαιρετισμούς και για τον Ακάθιστο ύμνο. Τι είναι η νηστεία; και πως μπορούν τα παιδιά να νηστεύσουν.


Στην συνέχεια μάθανε για την κυρά-Σαρακοστή. Σαράντα μέρες κράταγε η νηστεία πριν το Πάσχα. Τόσες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο. Τις τρεις πρώτες μάλιστα μερικές γυναίκες δεν έβαζαν στο στόμα τους τίποτα, ούτε καν ψωμί ή νερό και την τέταρτη έτρωγαν μόνο ειδικά φαγητά - καρυδόπιτα, σούπα με φασόλια, πετιμέζι. Πόσο αργά περνούσε η σαρακοστή για όσους νήστευαν και νήστευαν οι περισσότεροι.
Η "κυρά Σαρακοστή" ήταν το ημερολόγιό τους. Την παρίσταναν ως καλογριά. Έπαιρναν μια κόλλα χαρτί και σχεδίαζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν.
Είχε 7 πόδια, τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής.
Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σαββάτο. Στη Χίο το έβαζαν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.
Αλλού την έκαναν και πάνινη την "κυρά Σαρακοστή" τους και τη γέμιζαν με πούπουλα. Στον Πόντο έπαιρναν μια πατάτα ψημένη ή ένα κρεμμύδι, έμπηγαν 7 φτερά κότας, το έδεναν στο ταβάνι και κρεμόταν όλη τη Σαρακοστή. Κάθε βδομάδα έβγαζαν και ένα φτερό.
Φτιάξανε την δικιά τους κυρά-Σαρακοστή και την ζωγραφίσανε.

(πατήστε Δημιουργικός κόσμος: http://prosxolikesdimiourgiesmatinas.blogspot.com/).
Στο κατώτερο αρρένων μιλήσανε για την ορθή πίστη και την εικονομαχία.


Στο κατώτερο Θηλέων μιλήσανε για την νηστεία.


Ενώ στο Ανώτερο Θηλέων μιλήσανε για τον Θεό.


Τα παιδιά στην συνέχεια κάνανε το μάθημα της χορωδίας.Και τελειώσανε με το μάθημα των παραδοσιακών χορών.
Καλή συνέχεια!!!Δεν υπάρχουν σχόλια: