Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Μάθημα για την Αμυγδαλιά!


Φεβρουάριος!!!Ο τελευταίος μήνας του Χειμώνα. Η αμυγδαλιά και φέτος βιάστηκε να ανοίξει τα ωραία λουλούδια της και να ομορφήνει την φύση γύρω της. Έβαλε το ροζ πέπλο της και έκανε τις μέλισσες να νομίσουν πως ήρθε η Άνοιξη.
Της αξίζει λοιπόν να της κάνουμε ένα αφιέρωμα γιατί εκτός από την ομορφιά της μας προσφέρει πολλά πράγματα και στην φαρμακευτική αλλά και στην ζαχαροπλαστική. 
Φτιάξαμε λοιπόν κάρτες πάνω σε λευκό χαρτόνι. Ζωγραφίσαμε με καφέ μαρκαδόρο ένα κλαδί και με πράσινο φτιάξαμε τα φύλλα της.
Σχηματίσαμε σε μπεζ χαρτόνι ανθάκια και τα κόψαμε. Τα κολλήσαμε πάνω στο κλαδί και στο κέντρο του κάθε λουλουδιού βάλαμε μπαλάκι από ροζ γκοφρέ χαρτί.
Μέσα γράψαμε ένα ποίημα αφιερωμένο στην αμυγδαλιά και η κάρτα μας είναι έτοιμη.!

Η Αμυγδαλιά είναι καρποφόρο δέντρο και τα άνθη της είναι ε τυπωσιακά, άσπρα με ευχάριστη οσμή και με πέταλα ελαφρώς ρόδινα. Τα γλυκά αμύγδαλά χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική, στην παραγωγή ελαίου και για ξηρούς καρπούς. Τα πικρά τα χρησιμοποιούμε στην φαρμακευτική και στην αρωματοποιϊα. 
Στην Ελλάδα καλλιεργείται από την αρχαιότητα αφού από τότε ήταν γνωστές οι φαρμακευτικές της ιδιότητες. Αρχαίοι Έλληνες όπως ο Διοσκορίδης, ο Θεόφραστος, ο Ιπποκράτης και ο Αριστοτέλης, κάνουν αναφορά στην χρησιμότητα της αμυγδαλιάς. 
Η αμυγδαλιά φυτρώνει άγρια στην Συρία και στην Παλαιστίνη. Αναφέρεται στην Βίβλο σαν ένα από τα πιο καλύτερα οπωροφόρα δέντρα στη γη της Χαναάν. 
Στην Αγία Γραφή η αμυγδαλιά, λόγω της πρώιμης ανθοφορία της, είναι το σύμβολο της νέασ ζωής (Ιερεμίας). Η πιο γνωστή αναφορά είναι εκείνη της ράβδου του Ααρών, που άνθισε και έκανε καρπούς σε μία νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: