Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Πως να αποτρέψουμε το παιδί μας από το κάπνισμα

Πρόσφατη έρευνα στην Ελλάδα έδειξε ότι οι έφηβοι καθόλου δεν ενδιαφέρονται για τον καρκίνο, τις καρδιακές προσβολές και όλα τα άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει το τσιγάρο. 
Σταθερά αυξανόμενο είναι, σύμφωνα με στοιχεία, το ποσοστό των παιδιών που ξεκινούν το κάπνισμα, παρά το γεγονός ότι στους ενήλικες τα ποσοστά των καπνιστών έχουν μειωθεί. Ωστόσο, ήδη από την ηλικία των 15 ετών, περισσότερο τα αγόρια και λιγότερο τα κορίτσια, όχι μόνο αγοράζουν το πρώτο τους πακέτο, αλλά και εθίζονται στο τσιγάρο. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να αποτρέψουμε το παιδί μας από το κάπνισμα; 

ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Όπως στα περισσότερα πράγματα, έτσι και στο κάπνισμα, το παράδειγμα το δικό μας, αλλά και η γενικότερη στάση μας απέναντι σε αυτό, έχει πολλά να προσφέρει στην αντίληψη του παιδιού, του αυριανού εφήβου και μελλοντικού ενήλικα, σχετικά με το τσιγάρο. Όταν κάποιος γονέας καπνίζει, φαντάζει δυσκολότερο να «πείσει» το παιδί του για τις αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου. Ωστόσο, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δική του εμπειρία ως αρνητική, υπερτονίζοντας το κόστος αυτής της συνήθειας.
ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΕΙΞΕΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Είναι μια μέθοδος πολύ διαδεδομένη στον εξωτερικό, κυρίως. Όσο τρομακτικό κι αν του φανεί το θέαμα μιας ακτινογραφίας με μαύρους πνεύμονες, τόσο θετικά θα λειτουργήσει. Γι’ αυτό, μη διστάσετε να του δείξετε φυλλάδια ενημερωτικά, σχετικά με τις καρδιοπάθειες, ή μη θεωρήσετε ταμπού να του δείξετε ρεαλιστικές εικόνες από ανθρώπους που πάσχουν από κάποιο καρκίνο του πνεύμονα.
ΜΙΛΗΣΤΕ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Τα παιδιά σπάνια ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, μια που όπως είναι φυσιολογικό πιστεύουν ότι έχουν απεριόριστο χρόνο για τα πάντα. Για να τα αφυπνήσουμε, μπορούμε να ρίξουμε το «βάρος» στα πιο άμεσα αποτελέσματα του καπνίσματος, όπως: δύσοσμη αναπνοή, κίτρινα δόντια, μυρωδιά τσιγάρου στα μαλλιά και τα ρούχα, εύκολη κόπωση και βήχας.
ΜΥΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Άλλος ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγουν τα παιδιά το κάπνισμα, είναι με το να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, αθλητικές ή άλλες, καθώς έτσι θα έχουν λιγότερο χρόνο για να καπνίσουν. Επιπλέον, οι περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες προωθούν ή συμβαδίζουν με έναν αντικαπνιστικό τρόπο ζωής.

ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΕΜΜΕΣΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΡΟΥΤΙΝΑ
Μην αφήνετε λερωμένα τασάκια σε όλο το σπίτι και μη στέλνετε το παιδί να φέρει τα τσιγάρα σας ή να πιάνει τασάκια, αναπτήρες και γενικά, να εξοικειώνεται με τα σύνεργα του καπνίσματος, σαν να είναι κάτι εξίσου αποδεκτό με το σαπούνι ή το μαχαιροπίρουνο. Τα παιδιά που ζουν με καπνιστές, έχουν δυο ως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν όταν γίνουν έφηβοι.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΤΟΥ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ
Μιλήστε του για την εμπειρία σας με το τσιγάρο, περιλαμβανομένων και των λαθών σας. Αυτό θα το ενθαρρύνει να είναι πιο ανοικτό και ειλικρινές. Αν είστε καπνιστές, δεν πρέπει να λειτουργείτε ενοχικά, επειδή κάποια στιγμή παγιδευτήκατε στο κάπνισμα οι ίδιοι. Κανένας δεν άναψε το πρώτο του τσιγάρο, ξέροντας ότι θα ακολουθήσουν άλλα 200.000 τα επόμενα 30 χρόνια.
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ
Το ζήτημα του καπνίσματος έχει πολλές παραμέτρους που δε μπορούμε πάντα να ελέγξουμε, μια που τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά επηρεάζονται από κοντινούς φίλους, αγνοώντας τους κινδύνους και δίνοντας έμφαση στην εικόνα που θα σχηματίσουν οι άλλοι. Σε περίπτωση, λοιπόν, που πιάσετε «στα πράσα» το παιδί να καπνίζει, αποφύγετε τις ακραίες συμπεριφορές. Ο πανικός, η κατακραυγή, η ένταση, οι φωνές και οι ατελείωτοι καβγάδες, όχι μόνο δε βοηθούν, αλλά αποτρέπουν το παιδί να μπει σε ανοιχτή συνδιαλλαγή με τους γονείς του. Έτσι, εύκολα καταφεύγει στις συμβουλές συνομήλικων και φίλων, οι οποίοι φαίνεται να τους καταλαβαίνουν καλύ
τερα.
Πηγή:Παιδικά χαμόγελα

Δεν υπάρχουν σχόλια: