Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Πώς να ενισχύσετε την αδερφική αγάπη

Οι περισσότεροι γονείς παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους τσακώνονται συνέχεια μεταξύ τους, ζηλεύουν το ένα το άλλο και γενικά οι σχέσεις τους δεν είναι τόσο αρμονικές, όσο θα ήθελαν. 
Αν κι εσείς αντιμετωπίζετε παρόμοιες καταστάσεις, ας δούμε πώς μπορείτε να ενισχύσετε την αδερφική αγάπη...

Μην κάνετε διακρίσεις. 
Επειδή πάντα όλα ξεκινούν από τους ίδιους τους γονείς, μην ξεχωρίζετε τα παιδιά σας, μην τους φέρεστε διαφορετικά, μην τα συγκρίνετε και μην βάζετε ταμπέλες, π.χ. το ήσυχο παιδί και το ανυπάκουο παιδί. Όλα αυτά δημιουργούν ζήλια και ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέρφια. 
Βρείτε τα κοινά τους ενδιαφέροντα. 
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τις δικές του δεξιότητες και ταλέντα. Ωστόσο σίγουρα θα υπάρχει κάτι που αρέσει και στα δυο. Ανακαλύψτε το και ενθαρρύνετε τα να ασχοληθούν με αυτό. 
Προτιμήστε να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο. 
Μέχρι κάποια ηλικία τα παιδιά είναι καλό να μοιράζονται το δωμάτιο τους, αφού έτσι ενισχύεται το δέσιμο μεταξύ τους. Ενθαρρύνετε τις αγκαλιές, τα φιλιά, τα χάδια. Καμία φορά οι γονείς απαγορεύουν στο μεγάλο αδελφάκι να ακουμπήσει το μωρό, από φόβο μήπως το τραυματίσει. Το μωρό δεν θα πάθει τίποτα αν του χαϊδέψει λίγο το χεράκι ή το φιλήσει απαλά. 
Ζητήστε τη βοήθεια του μεγάλου. 
Κάντε το μεγάλο σας παιδί να αισθανθεί χρήσιμο και υπεύθυνο και ζητήστε του να σας βοηθήσει με την αλλαγή της πάνας ή το φαγητό του μωρού. Προσέξτε, όμως, δεν πρέπει να το καταπιέζετε και να του ζητάτε να σας βοηθά, αν δεν θέλει, παρά μόνο αν δείχνει ότι του αρέσει να συμμετέχει. 
Μην επεμβαίνετε με το παραμικρό. 
Αφήστε τα να βρουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας και να μάθουν να λύνουν μόνα τους τις διαφορές τους με δίκαιο τρόπο, δίχως εσείς να παίρνετε το μέρος του ενός ή του άλλου. 
Δώστε το καλό παράδειγμα. 
Αν έχετε αδέρφια, φροντίστε να τους δείχνετε έμπρακτα την αγάπη που σας συνδέει με αυτά. Επίσης, μπορείτε να τους λέτε ιστορίες από τα δικά σας παιδικά χρόνια και να τους τονίζετε ότι πάντα θα έχουν το ένα το άλλο.

Πηγή:Το χαμομηλάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: