Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Παιδί και Κατασκήνωση

H κατασκήνωση είναι ένας τρόπος να κάνει το παιδί διακοπές χωριστά από τους γονείς του, να έχει την ευκαιρία για καινούργιες και ενδιαφέρουσες εμπειρίες και να κάνει φίλους.
Πότε;
Τα παιδιά μπορούν να πάνε κατασκήνωση και από την ηλικία των 5 ετών, εφόσον οι συνοδοί είναι νηπιαγωγοί και το παιδί τους γνωρίζει. Συνήθως, πηγαίνουν από την ηλικία των 6 ετών. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι έτοιμο να αποχωριστεί την οικογένειά του και να το κάνει με τη θέλησή του. Πολλές φορές οι γονείς αναγκάζονται να επιμείνουν, επειδή δεν έχουν εναλλακτική λύση φύλαξης, όταν τα σχολεία κλείνουν. Μια λύση, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα ήταν τα campus των σχολείων και των αθλητικών συλλόγων που απασχολούν το παιδί μόνο κατά τις εργάσιμες ώρες και το μεσημέρι επιστέφει στο σπίτι του. 

Βοηθήστε στην απόφαση
Τα παιδιά που δεν δημιουργούν εύκολα συντροφιές, θα αποφασίσουν πιο εύκολα να πάνε στην κατασκήνωση, εάν έχουν μαζί τους τουλάχιστον έναν φίλο τους, ώστε να αμβλυνθεί το στρες της προσαρμογής.Υποσχεθείτε, εάν βέβαια είστε διατεθειμένοι να το κάνετε, ότι εάν πράγματι αισθάνεται άσχημα και μετά τη δεύτερη ημέρα, θα φροντίσετε να γυρίσει πίσω στο σπίτι. 
Με τι κριτήριο θα διαλέξετε την κατασκήνωση
Όλες οι κατασκηνώσεις δεν είναι το ίδιο και δεν ταιριάζουν σε όλα τα παιδιά. Οι κατασκηνώσεις που έχουν αυστηρό πρόγραμμα, δεν ταιριάζουν στα παιδιά που δεν είναι συνηθισμένα στους πολλούς κανόνες. Οι παραθαλάσσιες δεν είναι κατάλληλες για τα παιδιά που έχουν ευαισθησία στον ήλιο ή δεν αγαπούν τη θάλασσα. Οι μεγάλες κατασκηνώσεις, με τις απέραντες εγκαταστάσεις και το πλήθος των παιδιών, καλύτερα να αποφεύγονται για τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά και για εκείνα που δεν κάνουν εύκολα φίλους. Τα παιδιά που αγαπούν τα σπορ, θα περάσουν αξέχαστα σε κατασκηνώσεις που έχουν κεντρικό άξονα τα σπορ. Τα παιδιά που δεν είναι εξοικειωμένα με τη φύση και έχουν αναπτύξει φοβίες με το σκοτάδι, τα έντομα κ.λπ., μπορεί να δυσκολευτούν πολύ σε μια κατασκήνωση μέσα στο δάσος. 
Προετοιμασία
Για να είναι έτοιμο ένα παιδί να βρεθεί μακριά από τους γονείς του, πρέπει να έχουν προηγηθεί κάποια βήματα στην καθημερινότητά του. Θα πρέπει, για λίγο έστω, να το αφήσετε να φροντίσει μόνο του, να δοκιμάσει και να εξοικειωθεί με τις φροντίδες της ατομικής υγιεινής του και την καθημερινή φροντίδα των ρούχων των. Χωρίς πίεση και απειλές. 
Η Επικοινωνία
Οι γονείς μπορούν να τηλεφωνούν στην κατασκήνωση και να μιλούν με το παιδί τους. Όμως, είναι πολύ ωραίο να αφήσετε και σε εκείνο την πρωτοβουλία να σας τηλεφωνήσει. Εφοδιάστε το με τηλεφωνικές κάρτες και με τους αριθμούς των τηλεφώνων σας. 
Ρωτήστε: 
1.       Ρωτήστε για τον συνολικό αριθμό των παιδιών που φιλοξενεί κάθε φορά η κατασκήνωση και για το εύρος των ηλικιών. 
2.       Ρωτήστε για τον αριθμό των παιδιών που συμμετέχουν στις ομάδες που παίρνουν μέρος σε κάθε δραστηριότητα που αναφέρεται στο πρόγραμμα. 
3.       Ρωτήστε πόση ώρα κάθε ημέρα αφιερώνεται στις δραστηριότητες.
4.   Ρωτήστε ακόμη και για αυτά που θεωρείται εσείς ως αυτονόητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: