Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Μήπως το παιδί σας χτυπάει άλλα παιδιά ή εσάς;Σταματήστε το τώρα!

Το να χτυπάει το παιδί σας εσάς ή κάποιο άλλο παιδί είναι από τις πιο κοινές συμπεριφορές στα παιδιά. Οι αιτίες είναι πολλές και διαφοροποιούνται από παιδί σε παιδί και αυτό που κάνουμε συνήθως είναι να προσπαθούμε να σταματήσουμε την συγκεκριμένη συμπεριφορά στα παιδιά χωρίς να εξερευνούμε πλήρως την αιτία και τους λόγους.
Παρόλο που το παραπάνω γεγονός είναι κοινά αποδεκτό και το θεωρούμε φυσιολογικό καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να το εμποδίσουμε να επαναληφθεί.
Πρώτα από όλα θα πρέπει να προσπαθήσετε να εφαρμόσετε τις παρακάτω τακτικές:

Τακτική πρώτη: ‘’ Τα απαλά χέρια’’
Προσπαθήστε να το κάνετε να καταλάβει πως όταν αγγίζουμε ένα άλλο άτομο ή ένα κατοικίδιο πρέπει πάντα να το αγγίζουμε με απαλά χέρια. Πάντα να το αναφέρετε με αυτό τον τίτλο για να του φαίνεται πως είναι κάτι καλό και οικείο σαν ιδέα. Έπειτα πάρτε τα χέρια του παιδιού και αγγίξτε τα απαλά με τα δικά σας και δείξτε του πως πρέπει να αγγίζουμε και ταυτόχρονα πείτε πως αυτά είναι τα απαλά χέρια.
Όταν χτυπήσει το παιδί σας ή εσάς ή κάποιο άλλο παιδί ενισχύστε την παραπάνω τακτική λέγοντας: ‘’ Μου αρέσουν μόνο τα απαλά χέρια, σε ευχαριστώ’’. Καλό θα ήταν κάθε φορά που αγγίζετε ένα ζωάκι ή κάποιον άλλο να του εξηγείτε πως χρησιμοποιείτε τα απαλά χέρια γιατί έτσι δεν πονάει.

Τακτική δεύτερη: ‘’Ονομάστε τα συναισθήματα ‘’
Όλοι οι γονείς διδάσκουμε στα παιδιά μας να ονομάζουν ακριβώς και να μιλούν για αυτό που νιώθουν. Για παράδειγμα τους λέμε: ‘’ Ξέρω ότι ένιωσες άσχημα για αυτό που συνέβη ή πες μου πως νιώθεις στεναχωρημένο, θυμωμένο ή απογοητευμένο; Ακόμη πρέπει να του μάθετε να ελέγχει τα συναισθήματά του και πάντα να του μιλάτε με ήρεμη φωνή για να ξέρει πως το να νιώθει ήρεμο είναι το σωστό.
Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε να τους μιλάτε για τα συναισθήματά τους από το πρώτο έτος της ζωής τους. Φυσικά δεν θα μπορούν να αναγνωρίζουν την διαφορά των συναισθημάτων από την αρχή αλλά η συνεχής επανάληψη και ο σωστός τόνος της φωνής θα το κάνουν να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του. Έτσι θα μάθει από νωρίς να λέει τι ακριβώς νιώθει και αν είναι θυμωμένο θα το λύνετε μαζί και θα αποφεύγετε τις δυσάρεστες καταστάσεις και θα σταματήσει να χτυπάει…

Πηγή: Το περιβολάκι της Παναγίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: