Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Ανάμνηση του θάυματος του Αγίου Σπυρίδωνος κατά των Αγαρηνών (11 Αυγούστου).

 Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων Εύπλου διακόνου (†304), Γαΐου, Γαϊανού, Ζήνωνος, Μακαρίου, Μάρκου και Νεοφύτου και εορτάζουμε το θαύμα του αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος, κατά των Αγαρηνών.

Η διάσωση της Κέρκυρας από την Τουρκική απειλή, κατά τον Ιούλιο – Αύγουστο του 1716 μ.Χ., αποδεικνύει την πίστη των Κερκυραίων, καθώς και τη διαρκή παρουσία του οικουμενικού Ιεράρχου, Σπυρίδωνος Τριμυθούντος, γέννημα της αγιοτόκου Κύπρου, ο οποίος έζησε τον 3ο αιώνα στην Άσσεια και κατόπιν στην Τρεμετουσιά της Μεσαορίας,.

Στις 8 Ιουλίου του 1716, γίνεται απόβαση των Τούρκων στην Κέρκυρα, οι οποίοι κατορθώνουν να κυριεύσουν διάφορα οχυρά. Οι επιθέσεις τους συνεχίζονται επί έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου.  

Ο λαός του Θεού τελούσε συνεχείς παρακλήσεις. Πράγματι, στις 9 Αυγούστου ξεσπά στο νησί μια καταιγίδα. Τότε δημιουργήθηκε πανικός ανάμεσα στους τούρκους. Μάλιστα κυκλοφόρησε η είδηση ότι πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα, με τη μορφή γέροντος ασκητή, να βγαίνει από το Ναό του απειλώντας τους με αναμμένο πυρσό.

Έτσι, η ραγδαία νεροποντή και το δέος της παρουσίας του θαυματουργού Αγίου, τους υποχρέωσε να λύσουν την πολιορκία και να οπισθοχωρήσουν πανικόβλητοι στις 11 Αυγούστου.

Έκτοτε, κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα τιμάται ιδιαίτερα ο Άγιος Σπυρίδωνας ως προστάτης της Κέρκυρας και λιτανεύεται το άφθορο του λείψανο προς ευλογία των πιστών.

Το θαύμα στη ζωή των ανθρώπων είναι παρηγορητική επέμβαση του Αγίου Πνεύματος. Το επιβεβαιώνει αυτό ο Κύριος, όταν τον ακούμε να απευθύνεται στους τυφλούς και να τους λέει επιβραβευτικά: «Κατά την πίστιν υμών γενηθήτω υμίν.» (Ματθ. 9, 29).

Ας τον παρακαλέσουμε, τον οικουμενικό Ιεράρχη Άγιο Σπυρίδωνα και ταυτόχρονα συμπατριώτη μας Άγιο, να πρεσβεύει υπέρ πάντων ημών στο Σωτήρα μας Χριστό να μας επισκιάζει πάντα το θαβώριο φως και να φέρει την ποθητή ελευθερία της γενέτειράς του Άσσειας και της επισκοπής του Τριμυθούντας, καθώς και όλων των σκλαβωμένων εδαφών μας, για 50 έτη.

Πορευόμενοι για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τα απογεύματα τελείται στην Εκκλησία ενναλάξ ο Μικρός και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο.

«… τῶν θλιβομένων ἡ χαρά, χριστιανῶν ἡ προστάτις …».

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: