Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Διαλέξτε Ασφαλή Παιχνίδια για τα παιδάκια σας.

Το μωράκι εκτός από χαρούμενο και χαμογελαστό, πρέπει να είναι και ασφαλές όταν παίζει με τα παιχνίδια του ώστε και αυτό να μην υποστεί κάποιο ατύχημα αλλά και εσείς να νιώθετε ήσυχοι.
Κατάλληλο για την ηλικία του:  
Σχεδόν όλα τα παιχνίδια αναγράφουν για ποιες ηλικίες είναι κατάλληλα. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιχνίδια που αποτελούνται από πολλά και μικροσκοπικά στελέχη και να μην τ' αγοράζετε ποτέ για ένα παιδάκι που είναι κάτω των τεσσάρων ετών. Καμιά φορά ακόμη και 6χρονα παιδιά δεν είναι αρκετά ώριμα για να παίξουν με αυτά. Ακολουθείτε με ευλάβεια τις ηλικίες για τις οποίες προτείνουν τα παιχνίδια τους οι κατασκευαστές.
Μεγάλα παιχνίδια: 
 Μέχρι το μωρό σας να κλείσει τα τρία του χρόνια, τα παιχνίδια του αλλά και τα μέρη από τα οποία αυτά αποτελούνται, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από το στόμα του προκειμένου ν' αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν το ενδεχόμενο πνιγμού.
Να μην είναι βαρύ:  
Αν διαπιστώσετε ότι το παιχνίδι που θέλετε να πάρετε για το μωρό σας είναι ίσως υπερβολικά βαρύ για την ηλικία του, καλύτερα ν' αγοράσετε κάτι άλλο. Προσπεράστε το ράφι με το συγκεκριμένο παιχνίδι αν υπάρχει η πιθανότητα να τραυματίσει αν πέσει επάνω του.
Η ποιότητα μετράει:  
Να δίνετε πάντα έμφαση στο να είναι καλά συναρμολογημένα και από ασφαλή υλικά τα παιχνίδια που προορίζονται για το μωρό σας. Για παράδειγμα, τα χνουδωτά ζωάκια θα πρέπει να είναι καλοραμμένα χωρίς κουμπιά, σημεία που προεξέχουν, κορδέλες ή κλωστές που αν τραβηχτούν θα μπορούσαν να κάνουν ζημιά.
Κατάλληλο με τη σωματική του διάπλαση:  
Οι γονείς πέφτουν πολλές φορές στην παγίδα ν' αγοράζουν στα παιδιά του παιχνίδια (για παράδειγμα ένα ποδηλατάκι) για μεγαλύτερες ηλικίες ώστε να μην χρειαστεί ν' αγοράσουν ξανά κάτι παρόμοιο την επόμενη χρονιά. Αυτό όμως που δεν σκέφτονται είναι πως κάτι τέτοιο εμπερικλείει το ενδεχόμενο τραυματισμού, καθώς τα παιδιά μπορεί να μην είναι έτοιμα να χειριστούν ένα ποδηλατάκι (μιας που αυτό αναφέραμε στο παράδειγμά μας) που δεν ανταποκρίνεται στα ηλικιακά τους δεδομένα.
Σε καλή κατάσταση:  
Είναι καλό να ανακυκλώνονται τα παιχνίδια μεταξύ φίλων, συγγενών ή ακόμη και αγνώστων από μας ανθρώπων. Αυτό όμως που πρέπει πάντα να κοιτάτε πριν χαρίσετε ή χρησιμοποιήσετε ένα παιχνίδι που σας χάρισαν είναι η κατάστασή του. Εξετάστε σχολαστικά όλα τα σημεία που μπορεί να είναι επικίνδυνα για ένα μωρό. Μπαταρίες, κορδελάκια, χάντρες, κουμπιά, πλαστικά μέρη που μοιάζουν ξεχαρβαλωμένα.
Μακριά από μαγνητάκια:  
Το 2007 μια αμερικάνικη επιτροπή που εξέταζε την ασφάλεια των παιδικών παιχνιδιών χαρακτήρισε τα μαγνητάκια σαν τον νούμερο ένα κρυμμένο κίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών. Μικρά, ισχυρά μαγνητάκια που πολύ συχνά χρησιμοποιούνται στα παιχνίδια, αν ξεκολλήσουν από αυτά είναι επικίνδυνα. Το παιδί μπορεί να τα καταπιεί. Αν καταπιεί ένα μαγνήτη κι ένα μεταλλικό αντικείμενο (ή δύο μαγνητάκια) το ένα μπορεί να έλξει το άλλο μέσα από τα τοιχώματα του εντέρου με αποτέλεσμα συστροφή, διάτρηση,απόφραξη, μόλυνση ή και ακόμα χειρότερα αν δεν ανακαλυφθεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Αν διαπιστώσετε ότι κάποιο παιχνίδι αποτελείται σε κάποιο μέρος του από μαγνήτες, αφήστε το αμέσως. Είναι απαγορευτικό για το μωρό σας. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά πνιγμού βρεφών ή και παιδιών που έχουν αναφερθεί, από κατάποση μαγνητών. 8.000.000 παιχνίδια ανακλήθηκαν το 2007 που περιείχαν μαγνητικά μέρη.
Πολλά κορδόνια και καλώδια:  
Αφαιρέστε καλώδια ή αντικείμενα, τα οποία μπορεί να τυλιχτούν γύρω από το λαιμό ενός παιδιού και να του προκαλέσουν στραγγαλισμό. Όταν το παιδί σας είναι σε θέση να στηριχθεί μέσα στην κούνια, αφαιρέστε τα περιστρεφόμενα παιχνίδια από αυτή
.
Πηγή: το χαμομηλάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: